Lästext
Kanderat socker
1 Tages 1 lod gummidragant, den läggs uti en tekopp, och slås en jungfru vatten på, och låter honom stå över ett dygn att blötas, så pressas han på ett hårsikt igenom på ett fat, och arbetas in så mycket florsiktat socker att han blir tjock som en bröddeg, så delas han uti fyra delar, den första vit, den andra röd, den tredje gul, den fjärde blå. Så lagas till kulörerna, den röda stöts fin med halvt skedblad vatten, och arbetas in uti den ena biten, den andra med saffran stött med tvenne teskedsblad vatten, den blåa stöts upp med litet brännvin och slås cedro uti, alla delarne, och knådas in uti socker, att han blir smidig, så göres blommor, Frun Ceterar, valthorn, [ritning i form av ett C], morötter, rädisor med mera och låter dem torka att de blir hårda. Så läggs dem uti en kittel emellan vispkvistar och läggs tunna stickor ovan och sätts uti kitteln uti öronen ett band och vrider om med en sticka, eller grov pinne att det sitter fast, så kokas socker så hårt att man känner en ända mellan fingren, och låter det stå uti 36 timmar vid en varm kakelugn, så hälls det av och låter det rinna av uti en annan kittel uti 6 timmar, så tages det opp och tvättas kitteln ren samt stickorna och läggs uti det samma avrunna sockret 1 ½ skålpund till och läggs in på samma sätt, och låter det åter stå uti 36 timmar. När det blir avrunnit som förut är sagt, så tages kanderet upp och görs karameller av det, samma sockret, och kokas till prov som det förra karameller är gjorda och föreskrivit, så allt det samma gjort.
2 Förglömmandes ej kruskaveln och lampstocken.