15. Kanel- och citronbröd

Lästext

Kanel- och citronbröd

1 Tages av samma mandelmassa och knådas ut som en dubbel slant tjock, skärs uti fyrkant, så lagas först till citronglasyren; tages en äggvita, den slås uti en tallrik och arbetas in så mycket florsiktat socker, att han blir tjock som en gröt, och slås 8 droppar cedro uti samt skärs den fyrkantiga biten mitt itu och bredes på den ena delen först av glasyren, så läggs uti den andra delen av glasyr, litet fint stött kanel och en liten bit fin stött kulör, och rörs om, så breds han på den andra biten och skärs uti bitar [ritning med texten ”så stor”] fyrkantiga, så sätts dem bort på papper på ett spjäll uti ugnen att gräddas, när ser ljusgula vid bräddarna så tagas dem ut, så äro de färdiga när dem blir kalla och läggs på fat samt duger äta.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Canel och Cetron bröd.

    Tages af samma Mandelmassa och knådas ut som en dubbel slant tjock, skärs uti fyrkant, så lagas först till Citron Glaseuren; tages en äggwita dän slås uti en Taldric och arbetas in så myckett flor siktatt Såcker, att han blir tiock som en gröt, och slås 8 Droppar Cedro uti samt skärs den fyrkantiga biten mitt i Tuu och bredes på dän ena delen först af Glaseurn, så lägs uti den andra delän af |16|af glaseur, litet fint stött Canel och en liten bit fin stöt Colör, och rörs om, så breds han på den andra biten och skärs uti bitar [ritning med texten "så stor"] fyrkantiga så säts dem bort på papper på ett Spiell uti ugnän att gräddas, när sir jusgula wid bräddarna så tagas däm ut så äro de färdiga när dem blir kalla och läggs på fat samt duger äta.