16. Uppå runda karameller

Lästext

Uppå runda karameller

1 Tages ½ skålpund socker, det lägges uti en panna och slås ett kvarter vatten och sätts pannan på koleld, och hackas sockret sönder med en sked. När det kokar opp så skummas skummen av och låter det koka tills det blir tjockt, då tages ett lerpipskaft och doppar det först uti vattnet och uti socker, och så uti vattnet igen. Då känner man emellan tänderna att det är mört, så hälls det uti runda karameller på smorda tennfat, när dem blir kalla läggas uti papper, så äro de färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Uppå runda Carameller.

    Tages ½ ℔ såcker dätt lägges uti en panna och slås ett qwarter watten och säts pannan på kåleld, och hackas såckret sönder med en sked när dett kokar opp såå skummas skummen af och låter dät koka tils dett blir tiockt, då tages ett lerpip skaft och doppar dätt först uti wattnet och uti såcker, och så uti wattnett i gän då tjännär man emellan tänderna att dätt är mört, så häls dätt uti runda Caramäller på smörda teen fat, när dem blir kalla läggas uti papper så äro de färdig.