20. Lampor glaserta

Lästext

Lampor glaserta

1 Tages 6 stycken ägg, 14 lod hårsiktat socker, 12 lod fint vetemjöl, äggen slås sönder, vitan uti en kastrull och gulan och sockret uti ett stenfat samt slås 8 droppar cedro uti och arbetas uti en ¼ timma, så vispas vitan hård till fradga, att man kan bära honom på vispen, så vrides vispen av och blandas tillsammans, och slås mjölet in sakta, så fylles den uti lamporna och sätts på papper, på ett spjäll uti ugnen att gräddas, när dem blir kalla tages dem ut och glaseras som den glaserta konfekten, och torkas uti ugnen, när dem blir torra tages dem ut och låter dem kallna, så läggs dem på fat, ty de äro färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Lampor Glaserta.

    Tages 6 styckna ägg 14 Lod hår sigtat såcker 12 Lod fint wetemjöl äggen slås sönder, witan witan uti en kastrull och gulan och såckrett uti ett steen fat samt slås 8 droppar Cedro uti och arbetas uti en ¼:ds timma, så wispas witan hård till fragga, att man kan bära honom på wispen, så wrides wisppän af och blandas till sammans, och slås mjölet in sagta, så fyles den uti Lamporna och stäts på papprper, på ett spiell uti ugnen att gräddas, när däm blir kalla tages däm ut och glasseras som den glaserta Confecten, och torkas uti ugnän, när däm blir torra tages dem ut och Låter dem kallna, så Lägs dem på fat, ty de äro färdiga.