5. Uppå vit glasyr

Lästext

Uppå vit glasyr

1 Tages en äggvita. Den slås uti en djup stentallrik och klappas med en sked, så arbetas in så mycket florsiktat socker att han blir tjock som en bröddeg, så slås ett matskedsblad vinättika uti och arbetas om att han blir vit, så är han färdig. Tredje tages den röda glasyren och görs på detta sättet. Tag en liten bit röd kulör, den stöts fin och slås ½ matskedsblad vatten på och slås uti en tekopp, och rörs in litet florsiktat socker att han blir tjock som en tunn mjölgröt, så är han färdig. Sedan tages en bit och bredes med en kniv på av den vita glasyren, och tages en vispel sticka och doppar henne i den röda glasyren, och ritar strecken [ritning] och drages så utföre med kvisten så bliver det en blomma av, samt strös strösocker på och sätts på ett spjäll uti ugnen att torkas, så tages dem ut och lägges på ett fat, ty de äro färdige.

2 Vänd om flere blad så följer fortsättning här efter.

|6| |7| |8| |9| |10| |11|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Uppå wit Glaseur.

    Tages en äggwita, Dän slås uti en djup steen taldric och klappas med en sked, så arbetas in så mycket flor siktatt såcker att han blir tjock som en bröd deg, så slås ett matsked blad win ätticka uti och arbetas om att han blir wit så är han färdig. Tredie tages dän röda Glaseurn och görs på detta settet. Tag en liten bit röd kolör dän stöts fin och slås ½ matskedblad watten på och slås uti en theekopp, och rörs In litet flor siktatt såcker att han blir tiock som en tun mjölgröt, så är han färdig. – Sedan Tages en bit och bredes med en knif på af dän wita glaseurn, och tages en wisppell sticka och doppar hänne i dän röda Glaseur: och ritar sträken [ritning] och drages så utföre med qwisten såå blifver dett en blomma af samt strös ströö såcker på och säts på et spiell uti uggnen att torkas, så tages däm ut och lägges på ett fat, ty dee äro färdige. –

    Wänd om flere blad så följer fotsätning här efter.

    |6| |7| |8| |9| |10| |11|