Om Mellberg­handskriften

1 Merparten av recepten i Mellberg­handskriften har 1852 nedtecknats av den då 80-årige Pehr Mellberg (1772–1856). Enligt hans anteckningar utgår recepten från sockerbagare Hallings instruktioner, då denne år 1802 hade kommit till Jakobstad för att lära några fruar att tillaga konfektyr. Handskriften innehåller förutom recept huvudsakligen matematiska anvisningar, geografiska utredningar och anteckningar om släkten Mellberg.

2 Det första receptet är en beskrivning av hur man ska rusta bleckgods, skrivet år 1792 av samme Pehr Mellberg, men då med namnformen Petter. Pehr Mellberg var son till den mycket driftiga Elisabeth Calamnius (1742–1794) och yngst av fem syskon. Pehr Mellbergs farfar, Olof Mellberg (född ca 1700 i Medelpad) gick hastigt bort 1769. Han var då en av Jakobstads främsta handelsmän och sonen Johan tog över hans handelshus i tre år innan han i tidiga trettioårsåldern gick bort. Elisabeth gifte om sig med en av handelshusets betjänter, Jakob Wikander, och genom det giftet fick Pehr ytterligare en bror innan även svärfadern dog – endast 28 år gammal. Pehr Mellberg växte således upp i ett mycket mäktigt handelshus, som drevs av hans mor, tills den äldre brodern Olof tog över.

3 Pehr Mellberg var aldrig gift, så den fru som ursprungligen hade närvarat vid sockerbagare Hallings undervisning kan ha varit en släkting. Närmast till hands ligger någon av de äldre brödernas hustrur, till exempel Anna Christina (f. 1769, gift med Olof) eller Maria Christina (1776–1832, gift med Johan). Anna hörde till det stora handelshuset Böckelmans och Maria till den Malmska släkten – drivande i Jakobstads handelssocietet vid sekelskiftet. Från 1830-talet bodde Pehr i sin storebror Olofs (då rådman i Jakobstad) hushåll och från 1840-talet bodde både Olof och Pehr i samma hushåll som Olofs son, handelsmannen och rådmannen Carl Johan Mellberg (1795–1860). Troligtvis var det så som Pehr hade tillgång till det nu förlorade originalet av Hallings recept.

4 Sockerbagare Halling var hovkonditor Zacharias Herman Halling (1768–1809), född i Åbo och sin far och namnes enda gesäll. Fadern, Zacharias Halling (1730–1796), var den förste sockerbagaren i Finland och anhöll om burskap i Åbo år 1760 för att tillgodose den nya kaffekulturens behov av söta småbröd. Enligt uppgift hade Åboborna innan dess fått införskaffa konfektyr hela vägen från Stockholm, så behovet av en egen sockerbagare var stort. Zacharias Halling d.ä. hade synnerligen goda kvalifikationer. Hans far och läromästare var Johan Halling (ca 1674–1774), kunglig hovleverantör och bland de första som introducerade en ny, fransk konditortradition i det svenska riket, och han hade dessutom under flera år tjänstgjort hos Frankrikes ambassadör i Stockholm.

5 Zacharias Herman tycks i början ha haft goda affärer, men år 1801 annonserade han ut sin gård och verksamhet till salu och året efter gick han i konkurs. Det torde ha varit i samband med det som han besökte Jakobstad. Sju år senare avled han och överlevdes av barn och hustrun Maria Sophia Malm (f. 1782), dotter till Lars Magnus Malm (f. 1750), som var ålderman för bagarna i Åbo.

6 Handskriften har i över 200 år varit i släkten Mellbergs ägo innan den 2024 donerades till Svenska litteratursällskapets arkiv (sign. SLS 2409) av Pehr Mellbergs ättlingar. Handskriften är sannolikt inbunden under slutet av 1700-talet, pärmen är brungul med spår av gröna partier och mycket sliten. Handskriften har läderrygg och alla fyra hörn både på fram- och bakpärmen är läderförstärkta. Pärmens höjd är 15,8 cm och bredd 21,5 cm. Tjockleken är ca 2,3 cm.


7 Se även etableringsprinciperna.