2. Beskrivning å kejserliga kronor

2. Beskrivning å kejserliga kronor

Lästext

|4|

Beskrivning å kejserliga kronor

1 Tag 1 skålpund söt mandel. Den förvälles och skalas, samt stötes fin med vatten, så lägges han uti en panna och läggs ½ skålpund hårsiktat socker till och rörs på sakta koleld, att han blir varm, så läggs han på en tallrik och låter honom stå och kallna. Så kavlas han ut med litet socker, tunn och trycks ut, med en rund form först, sedan tages ut med en hjärtform 6 uddar och skär horn uti en rimsa och väter med vatten i kring den runda. Så och den långa och sättes runder i kring, och klappas fast med en kniv, så sätts dem bort på papper på ett spjäll att gräddas. När dem blir ljusgula tages dem ut och låter dem kallna, så garneras de med stött socker uti uddarne, sätt med vit glasyr, så lagas till maränger.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |4|

    Beskrifvning å Kiäsärliga Kronor.

    Tag 1. ℔ söt mandel Den förwelles och skalas, samt stötes fin med watten så lägges han uti en panna och läggs ½ ℔ hårsigtat såcker till, och rörs på sagta kål eld, att han blir warm så läggs han på en taldric och låter honom stå och kallna, Så kawlas han ut med litet såcker, tun och trycks ut, med en rund form först, sedan tages ut med en hiert form 6 uddar och skär horn uti en rimsa och wäter med watten i kring dän runda, Så och den långa och sättes runder ikring, och klappas fast med en knif, så sätts dem bort på papper på et spieäld att gräddas, När dem blir jusgula tages däm ut och låter dem kallna så garneras de med stöt såcker uti uddarne, sätt med wit Glasur, så lagas till Maränger: