23. Grillade kotletter

Lästext

|17|

Grillade kotletter

1 Doppa kotletterna hastigt en och en i kokande vatten och upplägg dem på galler att avrinna. Halstra dem och vänd med kniv. Den brynta sidan penslas med smält smör, saltas och peppras. Då andra sidan är färdig, upplägges kotletten på värmt fat och behandlas som föregående. Pommes frites och god tomatsås till.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |17|

    Grillade kotletter

    Doppa kotletterna hastigt en och en i kokande vatten och upplägg dem på galler att avrinna. Halstra dem och vänd med kniv. Den brynta sidan penslas med smält smör, saltas och peppras. Då andra sidan är färdig, upplägges kotletten på värmt fat och behandlas som föregående. Pommes frites och god tomatsås till.