22. Efterrättspepparkakor med sås

22. Efterrättspepparkakor med sås

Lästext

Efterrättspepparkakor med sås

1 ½ deciliter margarin och ½ deciliter socker röres vitt. 1 vispat ägg tillsättes och så 1 deciliter sirap. Sikta 3 deciliter mjöl, ½ tesked soda, ½ tesked nejlika, dito kanel, muskotnöt. Iblandas omväxlande med 1 deciliter sur mjölk. Hälles i muffins- eller mockakoppar, gräddas 20 minuter i mellanvärme. Serveras varma urholkade med aprikos-russinsås i hålen.

2 Smulorna serveras på filmjölk.

|16|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Efterrättspepparkakor m. sås.

    ½ dl margarin och ½ dl. socker röres vitt. 1 vispat ägg tillsättes och så 1 dl sirap. Sikta 3 dl mjöl ½ tsk soda, ½ tsk nejlika d:o kanel muskotnöt. Iblandas omväxlande med 1 dl sur mjölk. Hälles i muffins- l. mockakoppar, gräddas 20 min. i mellanvärme. Serveras varma urholkade med aprikos-russinsås i hålen.

    Smulorna serveras på filmjölk.

    |16|