4. Falsk fiskfärs

Lästext

|3|

Falsk fiskfärs

100 gram smör eller margarin
150 gram mjöl
} fräsas

1 ⅔ liter gräddmjölk påspädes, smeten kokas tills den släpper pannan. Röres tills den kallnat, då 4 äggulor tillsättes en i sänder och smeten röres ½ timme. Salt, socker, vitpeppar. Sist iröras de till skum slagna vitorna. Gräddas som vanligt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |3|

    Falsk fiskfärs

    100 gr. smör l. margarin
    150 〃 mjöl
    } fräsas

    ⅔ l. gräddmjölk påspädes smeten kokas tills den släpper pannan Röres tills den kallnat, då 4 äggulor tillsättes en i sänder och smeten röres ½ timme. Salt socker vitpeppar. Sist iröras de till skum slagna vitorna. Gräddas som vanligt.