21. Pariservåfflor

Lästext

|15|

Pariservåfflor

1 Smördeg: 200 gram smör, 200 gram mjöl, 1 deciliter grädde.

2 Kräm till fyllning: 2 ½ deciliter grädde, 2 gulor, 1 tesked potatismjöl, 1 ½ matsked socker, ½ matsked arrak, 150 gram osaltat smör.

3 Smördegen arbetas hastigt och får vila på kallt ställe. Kavlas tunt och urtages med runt mått. Kavlas med kruskavel avlånga. (Blåsor om det blir för tjockt.) Vändas i socker, gräddas ljusgula i god värme.

4 Till krämen sjudas grädde, gulor, mjöl och socker. När krämen är kall tillsättes arrak och smör. Lägges i hop 2 och 2 med kräm emellan just före serveringen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |15|

    Pariservåfflor

    Smördeg: 200 gr. smör, 200 gr. mjöl, 1 dl. grädde.

    Kräm till fyllning: 2 ½ dl grädde, 2 gulor, 1 tsk. potatismjöl, 1 ½ msk socker, ½ msk arrak, 150 gr. osaltat smör.

    Smördegen arbetas hastigt och får vila på kallt ställe. Kavlas tunt och urtages med runt mått. Kavlas med kruskavel avlånga. (Blåsor om det blir för tjockt.) Vändas i socker, gräddas ljusgula i god värme.

    Till krämen sjudas grädde, gulor, mjöl och socker. När krämen är kall tillsättes arrak och smör. Lägges i hop 2 och 2 med kräm emellan just före serveringen.