13. Persiljerundlar

Lästext

|9|

Persiljerundlar

1 2 koppar mjöl, 4 teskedar bakpulver, 1 tesked socker, ½ tesked salt, 4 ½ matskedar smör, 1 vispat ägg, ½ kopp mjölk, hackad persilja. Blanda och arbeta till en smidig deg, som kavlas ut tumstjockt. Tag ut rundlar, gör en fördjupning i mitten, häll i smält smör och en persiljekvist. Få stå en kvart och gräddas en kvart i het ugn till bruna. Tilltugg till drinkar.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |9|

    Persiljerundlar

    2 kpp mjöl, 4 tsk. bakpulver, 1 tsk socker, ½ tsk salt, 4 ½ msk smör, 1 vispat ägg, ½ kopp mjölk, hackad persilja. Blanda och arbeta till en smidig deg, som kavlas ut tumstjockt. Tag ut rundlar, gör en fördjupning i mitten, häll i smält smör och en persiljekvist. Få stå en kvart och gräddas en kvart i het ugn till bruna Tilltugg till drinkar.