Lästext
Tomatcocktail
1 Pressa saften av 4 tomater och häll i glas. Tag några teskedar av saften och rör ut en rå äggula, salt, peppar, en aning citronsaft och blanda det försiktigt med saften så den inte trådar sig. Serveras iskyld.
1 Pressa saften av 4 tomater och häll i glas. Tag några teskedar av saften och rör ut en rå äggula, salt, peppar, en aning citronsaft och blanda det försiktigt med saften så den inte trådar sig. Serveras iskyld.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Pressa saften av 4 tomater och häll i glas. Tag några teskedar av saften och rör ut en rå äggula, salt, peppar, en aning citronsaft och blanda det försiktigt med saften så den inte trådar sig. Serveras iskyld.